Exposició «Nits de Tinta sobre les pesqueres» en Fundació Cirne

La Fundació Cirne estrena l’exposició Nits de Tinta sobre les pesqueres

La mostra recopila fotos de de Jake Abbott i Felipe Escolano

La Fundació Cirne de Xàbia acull fins a finals de febrer l’exposició ‘Nits de Tinta. Un art de pesca singular’ que recopila una sèrie de fotografies de  Jake Abbott i Felipe Escolano pertanyents al seu treball de divulgació d’un art tradicional de pesca tan arrelat en municipis com Xàbia i Poble Nou de Benitatxell com són ‘Les Pesqueres’.

L’alcalde, José Chulvi, i la cap del servei de Patrimoni de la Generalitat, Marta Ponce, han assistit a la inauguració d’aquesta exposició subvencionada per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport i que després de Xàbia recorrerà altres punts de la Marina Alta.

El fotògraf Jake Abbott ha explicat les peculiaritats dels pesqueres, unes plataformes de canyes que s’instal·laven en les parets dels penya-segats des d’on es pescava durant les nits d’hivern. L’accés a les pesqueres era intricat mitjançant cordes i escales rudimentàries i el reclam era l’encés d’una llum que atreia els calamars, sèpia i peix de roca, per això aquesta pràctica també és coneguda com ‘Encesa’.

La mostra fotogràfica recupera els rostres dels últims pescadors i és preludi d’un documental temàtic sobre aquest art de pesca irrepetible de la nostra cultura i probablement únic en el món. Nits de Tinta és sol una part de l’extens treball de Abbott i Escolano, que durant anys han documentat amb retrats a les dones i homes pescadors, detalls de les pesqueres i panoràmiques del litoral on se situaven. Els autors també treballen en l’edició d’un llibre fotogràfic.

L’alcalde, José Chulvi, ha qualificat el projecte de “espectacular i molt interessant”, en tant que testimonia part del nostre patrimoni “emotiu, paisatgístic, cultural i social i perquè dignifica el treball d’aquests pescadors”, al temps que ha agraït a la Generalitat el suport a iniciatives culturals com aquesta.

També a la Fundació Cirne, que ha cedit el seu espai expositiu perquè el públic gaudi de l’exposició, que estarà oberta fins a finals de febrer en horari de 18 a 21 hores.

La muestra recopila fotografías de Jake Abbott y Felipe Escolano

 

¡La Fundación Cirne de Xàbia acoge hasta finales de febrero la exposición ‘Nits de Tinta. Un art de pesca singular’ que recopila una serie de fotografías de  Jake Abbott y Felipe Escolano pertenecientes a su trabajo de divulgación de un arte tradicional de pesca tan arraigado en municipios como Xàbia y Poble Nou de Benitatxell como son ‘Les Pesqueres’.

El alcalde, José Chulvi, y la jefa del servicio de Patrimonio de la Generalitat, Marta Ponce, han asistido a la inauguración de esta exposición subvencionada por la Conselleria de Educación, Investigación, Cultura y Deporte y que después de Xàbia recorrerá otros puntos de la Marina Alta.

 

El fotógrafo Jake Abbott ha explicado las peculiaridades de les pesqueres, unas plataformas de cañas que se instalaban en las paredes de los acantilados desde donde se pescaba durante las noches de invierno. El acceso a las pesqueres era intrincado mediante cuerdas y escaleras rudimentarias y el reclamo era el encendido de una luz que atraía a los calamares, sepia y pescado de roca, por ello esta práctica también es conocida como ‘Encesa’.

La muestra fotográfica recupera los rostros curtidos de los últimos pescadores y es preludio de un documental temático sobre este arte de pesca irrepetible de nuestra cultura y probablemente único en el mundo. Nits de Tinta es solo una parte del extenso trabajo de Abbott y Escolano, que durante años han documentado con retratos a las mujeres y hombres pescadores, detalles de las pesqueres y panorámicas del litoral donde se ubicaban. Los autores también trabajan en la edición de un Libro Fotográfico.

El alcalde, José Chulvi, ha calificado el proyecto de “espectacular y muy interesante”, en tanto que testimonia parte de nuestro patrimonio “emotivo, paisajístico, cultural y social y porque dign

 

ifica el trabajo de estos pescadores”, al tiempo que ha agradecido a la Generalitat su apoyo y sensibilidad a iniciativas culturales como esta.

También a la Fundación Cirne, que ha cedido su espacio expositivo para que el público disfrute de la exposición, que estará abierta hasta finales de febrero en horario de 18 a 21 horas.